Kom tæt på naturen til Danmarks vildeste kokkekonkurrence

Foto: Jonas Nørregaard. Årets Vildtret 2019
Profilbillede

Natur, jagt og den ypperste gastronomi går op i en højere enhed, når seks af landets førende kokketeams mødes på Det Grønne Museum på Norddjurs søndag d. 7. november for at dyste om at skabe ‘Årets Vildtret’ 2021. 

Imens kokkene tryller med det vildt, som lokale jægere har nedlagt fra morgenstunden, kan publikum blive klogere på jagt og tilberedning med en parade af udendørs- og smagsoplevelser for både store og små.

Bag arrangementet står foreningen Vildt Gastronomi, som håber, at dagen vil skærpe interessen for madlavning med vildt og føre til flere vildtretter på de danske middagsborde.

Publikum kan følge stjernekokkenes arbejde lige fra parade til anretning på tallerken og bl.a. prøve kræfter med at plukke og tilberede en fasan. Vildt er en fornybar ressource fra naturen, ligesom bær, svampe mv.

”At spise vildt er som at spise en del af naturen med helt andre smagsnuancer end det, vi traditionelt finder i køledisken. Samtidig lever vildtretter op til de krav, som moderne forbrugere stiller: Det skal være lokalt, det skal være sundt, og det skal være bæredygtigt. Med tilberedning af vildt kan man sætte hak ud for alle tre parametre og få en naturlig oplevelse oveni. Det vil vi gerne udbrede til endnu flere danskere”, siger Catharina Reventlow-Mourier, der er formand for Vildt Gastronomi. 

Jagten som centrum 

Men det er ikke kun smagsløgene, der skal udfordres, når ‘Årets Vildtret’ løber af stablen. Med bueskydning, vilde historier fra jagtens fortid og jagthundeshow er der også rig mulighed for at blive klogere på det naturlige kredsløb, som jagten indgår i. 

”Jagten har altid været en del af den menneskelige eksistens, og i dag spiller jagten en vigtig rolle for udøvernes mentale sundhed på tværs af sociale skel. Jagt bidrager til biodiversitet og naturbevarelse i Danmark. Derudover giver jagten den ultimative oplevelse af samhørighed med naturen, som flere danskere søger”, siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Flere danskere skal ud i naturen  

Den seneste tid har mange danskere har fået øjnene op for, hvad naturen har at byde på. I kølvandet på pandemien er mange arrangementer flyttet udenfor, ligesom naturen nu i langt højere grad danner ramme om motion og gåture. Den interesse vil Vildt Gastronomi gerne føje ekstra dimensioner til med “Årets Vildtret”. Publikum kan derfor i løbet af dagen deltage i en lang række workshops om mad, natur og jagt.  


Foto: Årets Vildtret 2019: Jonas Nørregaard

”Med kokkekonkurrencen som centrum for dagen vil vi gerne inspirere endnu flere danskere til at komme ud i det fri og opleve fællesskabet ved at skaffe føde fra bunden og omdanne vildtet til gastronomi i verdensklasse”, slutter Catharina Reventlow-Mourier. 

Pressen er velkommen til at deltage på dagen, og der vil være rig mulighed for fotografering og interviews. 

Om kokkekonkurrencen ‘Årets Vildtret’

Årets Vildtret blev afholdt for første gang i 2011 og er siden blevet et tilløbsstykke for michelin-kokke fra hele landet. 

Kokketeams fra landets bedste restauranter dyster om at skabe ‘Årets Vildtret’ med vildt, der er nedlagt af lokale jægere samme morgen. 

Konkurrencen er tidligere vundet af Søllerød Kro, Falsled Kro og Musikkens Spisehus i Aalborg. 

Det koster 100 kr. at deltage for voksne, og børn under 18 år deltager gratis.

Program 

Kl. 10.00: Eventen åbner for publikum

Kl. 10.00: Vildtparade præsenteres for publikum og ledsages af jagthornsblæsere 

Kl. 10.00: Konkurrencen Årets Vildtret skydes i gang. Seks professionelle kokke vælger med 15 minutters interval på skift det vildt fra paraden, som de vil tilberede i konkurrencen. Kokkene har herpå 3 timer til tilberedning af deres ret. 

Kl.13.00-14.30: Kokkene præsenterer deres retter for dommerpanelet og for publikum med 15 minutters interval 

Kl. 15.00: Vinderen af Årets Vildtret 2021 kåres ved overdommer Helle Brønnum Carlsen, professionel madanmelder v. White Guide. 

Kl. 17.00: Tak for i år

Kilde: Årets Vildret
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.